Dieta przeciwzapalna – czego unikać

Jeśli przyjrzymy się najczęstszym problemom zdrowotnym – takim jak choroba stawów (artretyzm), cukrzyca, nadciśnienie, astma, nieswoiste zapalenie jelit – widzimy jedyną zmianę stylu życia na odległość, aby poradzić sobie z objawami.

Co jednak nie jest zbyt jasne, że ten korzeń choroby pochodzi z tego samego źródła, a jest nim stan zapalny. Dobra wiadomość, że we wszystkich przypadkach należy ograniczyć odpowiednie wytyczne wraz z odżywianiem i przeciwzapalnymi pokarmami spożywanymi oprócz stanu zapalnego.

Są to wytyczne doskonale zintegrowane z odżywianiem Clean Eating, więc teraz je przyjmujemy, przedstawiamy zabronione produkty prozapalne i podkreślamy najlepszą żywność przeciwzapalną. 

Co to jest stan zapalny?

Zapalenie terminologii medycznej mówi, że „odpowiedź oparta na reakcji łańcuchowej układu odpornościowego to infekcja lub podrażnienie”. Organizacja podejmująca proces obrony przed wirusami, bakteriami, uszkodzonymi komórkami. Celem zapalenia jest usunięcie takich szkodliwych najeźdźców i uleczenie się. Bez ran szybko elfekélyesednének, a wszystkie infekcje byłyby śmiertelne.

Zobaczmy, jak to wygląda z procesu zapalnego: pojawia się pierwszy krok do uszkodzenia tkanki, co może spowodować uraz, penetrację obcych (chemicznych) materiałów, mikroorganizmy (bakterie, wirusy), promieniowanie, potencjalnie wadliwe krążenie krwi w wyniku wynikająca z anoksycznej śmierci komórki. Kiedy się komunikują, obszar ten zwiększa przepływ krwi, a krew białych krwinek dociera do tkanek i gromadzi się w uszkodzonym obszarze.

W komórkach w jednej części pożerają bakterie lub uszkodzone komórki i ropieją podczas ich usuwania. Tymczasem pozostałe białe krwinki to uwalniane substancje, które zwiększają szybkość migracji tych substancji i mobilizują układ odpornościowy. Kiedy doszło do wydalenia, stworzono lekarstwo. Jednak w wielu przypadkach organizm nie jest w stanie sam tego zrobić i proces zapalny staje się trwały. Przewlekłe zapalenie później w innych chorobach jest źródłem barku.

Ponieważ nasza organizacja dobrze układa mniejsze kontuzje, siniaki na obudowie nie są utrzymywane, jednak reakcje chemiczne, czy mikroorganizmy, które mogą być wadliwym działaniem układu odpornościowego, mogą powodować przewlekłe stany zapalne. Szczególnie niebezpieczne jest to, że przy niewielkim ukrytym zapaleniu nie pojawiają się oczywiste objawy fizyczne, ale także choroby prowadzą.

Jak wygląda dieta przeciwzapalna?

Przewlekłe zapalenie rozwijające się trzy ważne rzeczy sprzyja czynnikom genetycznym, diecie i stylowi życia. Nowoczesnej diecie niestety ucieka natura, a więc proporcjonalnie coraz więcej substancji, na którą organizacja odpowiadała w stanach zapalnych.

Dieta najbardziej fundamentalnym elementem, dlaczego wysoko przetworzona żywność wyklucza lub minimalizuje potrzebę. Na tym opiera się teoria czystego jedzenia. Naturalne pasze są ważne, ale te w élelmekből również starają się zbilansować paszę.

To jest nasz kraj i świat zachodni jest trudny, przez co nasza dieta od wieków była trudna do strawienia na bazie mięsa i węglowodanów, niektórych świeżych roślin i jeszcze mniej kwasów tłuszczowych Omega 3. Myślę, że z tego punktu widzenia można przytoczyć jako przykład to, co najlepsze w starożytnej diecie śródziemnomorskiej, czyli różnorodne warzywa, owoce, oleje tłoczone na zimno oraz niewielkie ilości łatwo przyswajalnego mięsa i węglowodanów.

Jeśli celem organizacji jest zwolnienie z stanów zapalnych to warto ze stylem wprowadzić kuchnie. Dieta przeciwzapalna jest istotą tego, że táplálkozásoddal wiele przeciwutleniaczy, odpowiednich składników mineralnych i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych musi być stale wprowadzanych, ponieważ są one środkami pozytywnie działającymi na już rozwinięty stan zapalny.

Profilaktyka w terenie jest ważna, aby uniknąć materiałów wytworzonych przez człowieka, trudnej do strawienia żywności, alergenów. Należy zaznaczyć, że organizacja całkowicie -zapalna niemożliwa, drobne ostre infekcje wciąż są w naszym organizmie.

Zastanów się również nad tym, jakie pokarmy zwiększą i zmniejszą ryzyko.

Zapalenie – żywność powodująca zapalenie

Może, aby powiedzieć ci na zewnątrz, możesz żyć na diecie zapalnej? Na naszej liście zebraliśmy najważniejsze pokarmy wywołujące stany zapalne. Jako podstawowe badanie przyjęto American Arthritis Foundation. (3) Oto pokarmy, których należy unikać.

Tłuszcze nasycone i tłuszcze trans: są to tłuszcze z fast foodów i innych potraw smażonych w luźnym oleju, tak laktatóak i pyszne. Szynka, smażone ziemniaki i smażone mięso również to bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych, których jest ich dużo, takich jak przekąski (frytki, ciastka), mrożone półprodukty, czekoladki, pączki. Największy odsetek nawet w tych dniach jest zdrowy, uważa się, że margaryny są. Do tej pory ważne są wszystkie produkty spożywcze, które zawierają uwodorniony olej, ponieważ jest on głównym źródłem, ale kosztowałoby to bogate w tłuszcze nasycone i trudne do strawienia czerwone mięso, takie jak wołowina i wieprzowina.

Trudno jest strawić mięso: czerwone mięso trawi się w organizmie, co powoduje powolny i uciążliwy proces. W tym przypadku do 12 godzin przez zastój w jelitach, który wywołuje stan zapalny. Mięso czerwone, a także bardziej arachidonowe, jest w tych terminach również problematyczne. Szczególnie niebezpieczny dla poziomu przemysłowego zwierząt hodowlanych wytwarzanych z mięsa, ponieważ zawierają ciała obce antybiotyków i pochodnych farmaceutycznych.

Cukier rafinowany: może nie być zaskoczeniem, jest to biała trucizna, która jest najczęstszą przyczyną zapalenia. Niestety unikaj nie tak łatwych, jak myślisz, dlatego zawsze dokładnie sprawdzaj swoje składniki, często są one ukryte w produkcie jako cukry. sacharoza i fruktoza.

MSG: Jest to glutaminian sodu, który jest dobrze znanym, kontrowersyjnym dodatkiem wzmacniającym smak do żywności. Najwięcej fast foodów i przeziębień zalicza się, ale dziś jest już prawie wszystko pod uwagę, gdyż jest zaskakująco w stanie podnieść doznania smakowe, nieprzypadkowo uzależniające. MSG w wielu kierunkach może powodować przewlekłe zapalenie. Zwiększa objawy, do MSG w wątrobie jest uszkodzony. W naszym kraju produkty z jego składu, takie jak glutaminian sodu czy E621 są zwykle znakowane.

Aspartam: Aspartam jest jednym z najbardziej niebezpiecznych sztucznych słodzików. Na szczęście, dziś był dodatkiem legelutasítottabb, mimo że regularna kampania propagandowa była kiedyś czystym praniem. American Arthritis Faundation wskazuje, że jeśli jakiekolwiek środki chemiczne, takie jak aspartam, powodują obcy układ odpornościowy i ich atak przez reakcję zapalną.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Zdrowie